Holk

Ett litet byggprojekt för dig, en stor skillnad på fåglarnas bostadsmarknad! Någon av de enklare saker man kan göra för den biologiska mångfalden är att sätta upp fågelholkar. Ta en titt i närmsta skog och räkna antalet döda träd med hål i. Inte allt för många, nä. De betraktas som sjuka och rensas bort, om de ens hinner bli så gamla. Ännu värre är det för stora rovfåglar, som slagugglan t.ex. Den vill krypa ner och gona sig ovanifrån i en gammal död tall (tänk skorsten). Gissa hur populära sådana träd är i produktionsskogen.
 
 

Ful jämngammal hyggesåker vs skön holk.
 
Det behöver inte bli så himla snyggt, ta nåt fulvirke du har över, be en affär om en lastpall eller nåt. Det som kan vara bra att tänka på vid holkbygge:
 
1. Någon sida ska vara lätt att plocka väck så att man med tiden kan rensa ut gamla bon. (Tak, botten eller vägg spelar ingen roll.)
2. Olika fåglar tycker om olika storlek, men de flesta tättingar/mesar kan förhålla sig till en låda på 10x15x30. De flesta (men inte alla) vill också att hålet sitter så långt från botten som möjligt. Sök på art + holk så hittar du exakta mått, även för ingången.
3. Om du vill satsa på en långsiktig holk så kan det vara bra att rama in ingången med något riktigt hårt material. Annars är det bara en tidsfråga innan hackspetten kommer och förstorar hålet.
 
I övrigt inga pretentioner! En vind och skev holk är bättre än ingen alls. Ut och gört nu, de ska snart bygga bo allihopa.
 
För dig som tycker att det är rövtråkigt med fåglar:
En häger sedd framifrån.
 
 
/Skrufs
 
P.S. Igår täljde jag mig i handleden. Jävla onödigt blod till spillo men som jag sa till den underbara läkaren som sydde ihop mig (hen hade rött hår och var från Göteborg, what can I say): det gick djupare i min stolthet. Jag är skyldig alla barn i lära-ute-projektet en ursäkt. First rule med kniven: Inte hota, inte döda. Second rule med kniven: Man täljer från sig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0